Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
 

DRAGON HS200iL: Test

TD-HS200iL_test

Για τη χρονιά 2011, κατασκευάσαμε και προσφέρουμε ένα χαμηλού προφίλ Multiplier μηχανισμό που ονομάζεται Team Dragon HS200iL.


Αυτή
είναι η απάντησή μας στην ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους Baitcasting μηχανισμούς στον τομέα του spinning
Τα υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής του και η χρησιμοποίηση μαγνητικών φρένων αντιπροσωπεύει το ανώτατο τεχνικό επίπεδο σε αυτά τα μοντέλα.
Αμέσως μετά την πρώτη παραλαβή και μετά από αίτηση του castmania.pl, διαδυκτυακής πύλης που ειδικεύεται στις δοκιμές εξοπλισμού, τους διαθέσαμε το Team Dragon HS200iL για δοκιμή.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τα αποτελέσματα και τη γνώμη τους για αυτή την δοκιμή :

Εισαγωγή και πρώτες εντυπώσεις:

Από το έτος 2011 η εταιρεία DRAGON παρουσίασε για την ευρωπαϊκή αγορά το πρώτο χαμηλού προφίλ multiplier που ονομάζεται Team Dragon HS 200iL.
Μήπως αυτό το μοντέλο αποδεικνύει ότι είναι ένα χτύπημα στις τιμές των Baitcasting μηχανισμών;
Θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ποιό απαιτητικού baitcaster;
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσω να απαντήσω και στη συνέχεια να παρουσιάσω αυτό το μοντέλο, από την πιο μικρή βίδα μέχρι το σώμα του

Με την πρώτη ματιά ο μηχανισμός δίνει μια καλή εντύπωση. Γκρι απόχρωση με λεπτή χρυσή επένδυση συνθέτει ένα ενδιαφέρων Desing και θα μπορούσε εύκολα να ανταγωνιστεί μοντέλα των εταιρειών Shimano, Abu Garcia, Daiwa κτλ..Περνώντας το στα χέρια μας, τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι υποδειγματικά και μάταια αναζητούμε κάποια λάθος αντίδραση. Πολύ θετική έκπληξη! Η κατασκευή διαθέτει ενέα ρουλεμάν CRBB (ανθεκτικά στη διάβρωση) με πολύ καλή ποιότητα
Στο κουτί θα βρείτε έναν μηχανισμό, θήκη νεοπρέν, εγγύηση πέντε ετών, καθώς και ένα διάγραμμα των
μερών του μηχανισμού.

baitcasting_2

baitcasting_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baitcasting_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατασκευή και εξαρτήματα

Η δεξιά πλευρά είναι κατασκευασμένη από πλαστικό στο οποίο είναι προσαρμοσμένο ένα πολύ ακριβείας μαγνητικό σύστημα φρένων. Με το άνοιγμα του καπακιού, δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και μέσα σε δευτερόλεπτα μπορούμε να αφαιρέσουμε το στροφείο. Το Στροφείο είναι σχήματος (V) με ειδικές οπές ώστε να μην εγκλωβίζει τον αέρα και ζυγίζει 23g. Στη χυτή  εσωτερική αριστερά πλευρά του μηχανισμού διακρίνουμε  το έδρανο του άξονα καθώς και το γρανάζι περιστροφής του μηχανισμού. Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο βάρος που θα πάρει το στροφείο με το γέμισμά του, αν υποθέσουμε ότι το στροφείο είναι ελαφρότερο (κατά 2gr) ή σχεδόν ίσο με τo Daiwa zillion SH τότε η διαφορά, γέρνει προς όφελος του TD HS200iL μιας και η χωρητικότητα του είναι μικρότερη. Λαμβάνοντας υπόψη το σημείο του στροφείου στο TD HS200iL και το σχήμα του μπορεί να υποτεθεί ότι μειώνεται η γωνία με την οποία το  νήμα εισέρχεται περνώντας από ένα δαχτυλίδη καλαμιού. Έτσι, η γωνία είναι μικρότερη, η τριβή λιγότερη, τα οποία με τη σειρά τους θα μας δώσουν περισσότερη απόσταση πετάγματος. Στη δεξιά πλευρά του στροφείου είναι τοποθετημένο ένα σταθερό έδρανο, πάχους 4 χιλιοστών , το οποίο προορίζεται να επιβραδύνει τους κύκλους του στροφείου, ανάλογα με τις ρυθμίσεις του μαγνητικού φρένου.
 
 
baitcasting_5baitcasting_4
 
 
baitcasting_6
 
 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ο οδηγός του νήματος, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση από την άκρη του μηχανισμού περισσότερο από 10mm και διαθέτει δαχτυλίδη από τιτάνιο. Ο άξονας του οδηγού διαθέτει ρουλεμάν και είναι καλυμένος από πλαστικό. Το κάλλυμα του οδηγού έιναι από πλαστικό, με ελαφρά κλίση από το σχεδιασμό για την καλύτερη πρόσβαση για καθαρισμό, ενώ το σημείο που στηρίζεται ο άξονας είναι κατασκευασμένα από μέταλλο. Μορφοποιημένη μανιβέλα, με 85 χιλιοστά μήκος, με αντιολίσθητικές χειρολαβές, αλλά χωρίς τη δυνατότητα για άλλες αλλαγές. Με το ίδιο υλικό των χειρολαβών επικαλύφθηκε  και το clip απελευθέρωσης.Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου. Ο μοχλός (Αστέρι) των φρένων δεν διαθέτει σύστημα ''κλικ' ήχου. Έίναι εξοπλισμένο με παξιμάδι σύσφιξης του στροφείου, με μικρορύθμιση, όπως το μοντέλο Okuma V-200LX. Το σύστημα φρένων  είναι πολύ ακριβής, με το αστέρι του φρένου  να έχει ελαφρώς κλίση προς την μανιβέλα ώστε να επιτρέπει την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση. Το Κύριως γρανάζι όπως και ο άξονας οδήγησης του καρουλιού είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό κράμα μετάλλων, που δίνει μεγάλη αντίσταση στην υπερφόρτωση. Ο κατασκευαστής δεν μας παρέχει την ακριβή πίεση του φρένου, όμως, μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι αντιστοιχεί περίπου σε 4Kg. Αυτό είναι στάνταρ άλωστε, σε baitcatsing μηχανισμούς, όπως στις εταιρείες Daiwa και Shimano.
baitcasting_7baitcasting_8
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εργονομία και προβλέψεις:

Το Dragon HS200iL βρίσκεται στο χέρι μου και η πρώτη επαφή είναι συγκλονιστική καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις Baticasting μηχανισμού που έχει κατασκευαστεί να χειρίζεται μεσαία και βαριά δόλωματα. Χαμηλού προφίλ, επιτρέπει τον ελεύθερο και άνετο χειρισμό.
Για Ρίψεις αποφάσισα να επιλέξω ένα καλάμι 2,30m Team Dragon με casting weight 5-18g. Στo μηχανισμό τοποθέτησας νήμα 0,12 χιλιοστών που επίσης ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του καλαμιού. Επέλεξα να  δοκιμάσω δύο δολώματα, το ένα βάρους 12gr και το δεύτερο με 7gr βάρος.Η δοκιμή ξεκίνησε με 12g Salmo Sting, το οποίο φόρτισε εντυπωσιακά το καλάμι. Μετά από μερικές ρυθμίσεις στον μηχανισμό, η μέγιστη απόσταση ήταν περίπου 30 μέτρα. Με ένα άλλο ψαράκι όπως ένα jig στα 10gr με μικρότερo όγκο πιθανώς να ήταν περίπου στα 50mt.
Η τελευταία δοκιμή δεν μου έδωσε ακριβής συμπεράσματα και δοκίμασα με το Salmo Minnow 7gr. Στην περίπτωση αυτή, παρατήρησα μια μικρή δυσκολία στην σύσφιξη του στροφείου. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι μια καλή στιγμή για να ρυθμίσω και να ελέγξω το μαγνητικό φρένο, ώστε να ανταποκρίνεται στο όλο σκηνικό. Μετά τη ρύθμιση της πίεσης πραγματοποίησα μερiκές βολές, με τη διαφορά ότι το μαγνητικό φρένο καταχωρήθηκε μεταξύ του 2 έως του 8. Πλέον κατάφερα να ρίξω το Minnow 7gr για ακριβώς 20m με τη ρύθμιση του μαγνητικού φρένου στη θέση 4. Εν κατακλείδι, πρέπει να ομολογήσω ότι μετά από αυτές τις δοκιμασίες, είμαι εντυπωσιασμένος από το Dragon HS200iL. Υποστηρίζει τη χαμηλότερη κλίμακα των ελαφρών δολωμάτων κάτω από 10gr. Η ανώτερη κλίμακα του ωστόσο, χωρίς να υπερβάλλω , ρυθμίστηκε στη θέση 10 με δόλωμα 46gr.
baitcasting_9baitcasting_10
 
Περίληψη:
Το Team Dragon HS200iL είναι εργονομικά σχεδιασμένο και με εγγύηση για πέντε χρόνια. Ομαλή λειτουργία, ευρεία εφαρμογή δολωμάτων, καθώς και ακριβής ρυθμίσεις δίνουν θετική εντύπωση. Υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που μπορεί να σας αρέσουν περισότερο, όπως ο ήχος της ρύθμισης του φρένου, αλλά νομίζω ότι είναι ένας πραγματικά αξιέπαινος μηχανισμός. Πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο θα το εκτιμήσετε και θα έχει μια μακρά παραμονή σε ηγετική θέση στην αγορά.
 
Rafal Malinowski